İŞLETMELER İÇİN SOSYAL MEDYA NASIL KULLANILMALI?

işletmeler için sosyal medya yönetimi

Teknolojinin gelişmesiyle ve mobil telefonlardan internete ulaşımın kolaylaşmasıyla birlikte insanlar zamanının hatırı sayılır bir kısmını sosyal medyada geçirmeye başladı. Bu sebeple işletmeler de reklam politikalarını değiştirdiler. Düşük maliyetlerle oldukça iyi sonuçlar alan işletmeler için sosyal medya vazgeçilmez bir platform haline geldi. Peki işletmeler sosyal medyayı nasıl kullanmalı, sosyal medyada başarılı olmak için neler yapmak gerekir?

Sosyal Medya Neden Önemli?

Hadi gelin sosyal medyayı nasıl kullanacağımızı öğrenmeden önce sosyal medyanın neden bu kadar önemli olduğuna bir bakalım!
We Are Social ve Hootsuite‘nin yayınlamış olduğu Ocak 2020 raporuna göre Türkiye’de yaklaşık 54 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var ve bu sayı her yıl yaklaşık % 4 artmaktadır. Sosyal medya kullanıcıları günde ortalama 2 saat 51 dakika sosyal medyada vakit geçirmektedir. Yani bu demek oluyor ki günde 2 saat 51 dakika boyunca biz 54 milyon kullanıcıya erişebiliriz. Bu rakamlar o kadar büyük rakamlar ki sosyal medya aracılığıyla Türkiye’nin yaklaşık %64’üne erişebilmek matematiksel olarak mümkün.

İşletmeler için Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı?

Günümüzde işletmelere müşteriler gözünden bakıldığında mutlaka işletmenin sosyal medyada varlığının olması ve bu varlığın doğru şekilde temsil edilmesi o işletme için büyük artı katmaktadır. Çünkü insanların çoğu sosyal medyada varlığı bulunan ve bu varlığı etkin bir şekilde sürdüren işletmeler hakkında pozitif düşüncelere sahip ve bu işletmelerin ürün ve hizmetlerini kullanmaya daha meyillidirler. İşletmeler için sosyal medya hafife alınmayacak kadar ciddi ve özen gösterilmesi gereken bir ortamdır. Bu ortamda işletmenin temsil edildiği asla unutulmamalıdır. Bu sebeple sosyal medyada;

  • Özgün olun.

Sosyal medyada paylaştığınız içeriklerin işletmenizi temsil ettiğini unutmadan olabildiğince özgün ve kendi işletmenizi yansıtan içerikler paylaşmalısınız. Başkalarının içeriklerini paylaşarak müşterilerinizin aklında yeterli seviyede kalıcı olamazsınız ve güven veremezsiniz.

  • Sürekli ve güncel paylaşımlar yapın.

Müşterilerinizin zihinlerinde kalıcı bir yer edinmek için belli aralıklarla onlara varlığınızı hatırlatmanız gerekir. Ayrıca yeni müşteriler kazanmak için de sürekli güncel içerikler paylaşmanız gerekir.

  • Sade, anlaşılır ve samimi bir dil kullanın.

Müşterileriniz sosyal medya da gerçek hayattaki samimiyeti ararlar bu sebeple müşterilerinizle samimi ve anlaşılır bir dil kullanmanız gerekir. Fakat bu samimiyetin sınırını iyi belirlemek gerekir. Müşterinizi rahatsız edecek seviyede samimilikten kaçınmalısınız.

  • Profesyonel görünün.

Sosyal medya hesaplarınızda yaptığınız paylaşımlarda düzen ve içerik bakımından belli bir konsept belirleyin ve bütün paylaşımlarınızı bu konsept üzerinden devam ettirin. Hesaplarınız belirli bir düzen içinde olmalıdır. Mutlaka iletişim bilgileriniz bulunmalıdır. İşletmenizin logosu varsa profil resminizde yalnızca logonuz bulunmalıdır.

  • Takipçilerinizle sürekli etkileşim halinde olun.

Takipçilerinizden gelen sorulara anında yanıtlamaya çalışın çünkü insanların saatlerce bekleyecek kadar vakti yoktur. İstediği cevabı kısa sürede alamazsa belki de potansiyel bir müşterinizi kaybedebilirsiniz.

Bu kriterlere uygun davranan işletmeler sosyal medyada kendisine sadık bir müşteri kitlesi oluşturabilmektedir. Ayrıca bazı işletmeler iş yoğunluğu sebebiyle sosyal medyayla ilgilenemediklerinden bahsetmektedirler. Bunun çözümü sizin yerinize sosyal medyayla uğraşacak birini bulmaktan geçmektedir. Hem bu sayede sosyal medyada daha profesyonel görünebilirsiniz. Biz Dijital Kale olarak işletmelerimize profesyonel sosyal medya yönetimi hizmeti vermekteyiz. Bu konuda ücretsiz detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

sosyal medya yönetimi

Hangi Sosyal Medya Platformunu Kullanmalıyım?

Hangi Sosyal Medya Platformunu Kullanmalıyım sorusu işletmeler için önemlidir çünkü her sosyal medya her işletme için uygun platform olmayabilir. Burada en önemli kriter potansiyel müşterilerinizi analiz etmektir. Müşterilerinizi analiz ettikten sonra sosyal medya platformlarının kullanıcı kitleleriyle benim müşteri kitlem uyuşuyor mu sorusunu kendinize sormanız gerekir.

İşletmeniz  sosyal medya platformu için uygun olmalıdır. Örneğin twitter daha çok yazılı metinlerin olduğu bir platformdur. Burada yerel bir kasabın olmasının pek anlamı yoktur. Fakat daha çok görsel paylaşımların yapıldığı instagramda mutlaka bulunması gerekir. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz ama yukarıda belirttiğim 2 kriteri belirledikten sonra doğru cevabı bulabilirsiniz. Ayrıca bu soruya doğru cevabı bulmanın bir diğer yolu da işletmenizi temsil etmek istediğiniz platformdaki sizin işletmenize benzer diğer işletmelerin profillerine göz atmaktır. Eğer burada başarılı işletmeler varsa onları incelemek ve kendi özgün içeriklerinizle onların yolundan gitmek en doğru yol olacaktır.
Sonuç olarak işletmeler sosyal medyada mutlak şekilde kurumsal, özgün, sürekli ve güncel olmaya özen göstermelidir ve sosyal medyanın ciddi bir pazarlama kanalı olduğunu asla unutmamalıdır.